De deflatieleugen


De inflatie daalde naar het laagste peil in jaren. We zouden nu op negatieve inflatie of zelfs deflatie afstevenen. Volgens de overheid en de centrale bankiers zou dat catastrofale gevolgen hebben. En daarom moet er massaal geld worden bijgedrukt. Want dat is goed voor de economie. En dus voor de mensen. Ja, toch?

Criminele praktijken


De Belgische banksector kampt nog steeds met een lage rendabiliteit en hoge kosten. Om de winstmarges op te krikken, pleit de Nationale Bank (NBB) daarom voor duurdere banktarieven. Dat is niet enkel ongeloofwaardig, maar ook wraakroepend. Waarom?

De vastgoedbubbel

Volgens het jaarverslag van de Nationale Bank (NBB) zijn Belgische huizen niet langer te duur. De gedaalde rente heeft lucht uit de markt gelaten, zonder dat de prijzen daarvoor moesten zakken – zo luidt het. Als voormalig minderheidsaandeelhouder ben ik van de NBB wel wat onzin gewend, maar dit slaat werkelijk alles.

Goud is gevaarlijk


Beleg nooit meer dan vijf procent van je volledige portefeuille in goud. Een tip die Frank De Mol van 'De Belegger' deze week op Radio2 gaf. Wat is er zo gevaarlijk aan goud?

Funny money

De financiële markten zijn een farce geworden. Ze worden tegenwoordig voornamelijk gedreven door overheidsinterventie, meer bepaald de stimuli van centrale banken. Zowel de kostprijs van geld – de beleidsrente – als het rendement op staatspapier werden naar nul gedreven. Dit heeft het normaal  functioneren van 'de markt' onmogelijk gemaakt.